Kısaca Dalağın Görevi Nedir? Dalak alınırsa ne olur?

Dalağın görevi nedir? Hakkında kısa bilgiler.
Dalak alınırsa ne olur

Kan hücrelerinin depolanması, demir metabolizması ve kan hücrelerinin üretimi ve yok edilmesiyle ilgili bir kan lenf-guddesidir. Cenin gelişirken dalak hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerini üretmektedir.

Doğumdan sonra bu görev kemik iliği tarafından üstlenilir ve dalak çalışmalarını bazı tür beyaz hücre üretimi ve yorgun düşmüş kırmızı hücreleri yok etmekle sınırlandırır. Ayrıca kan dolaşımının getirdiği bakterileri ve hareketsiz zerreleri de yok eder. Büyük miktarda kan depolar ve bunu zorlama ve üzülme hallerinde salgılar.


Bazı genel dalak hastalıkları veya düzensizlikleri nelerdir?

  • 1. Doğuştan hemolitik (alyuvar parçalanmasına bağlı) anemi ve hemolitik sarılık. Bu hastalığın belirtileri dalak büyümesi, anemi ve hafif sarılıktır. Bunun nedeninin kırmızı kan hücrelerini zedelenmeye karşı çok hassas bırakan bir yapı bozukluğu olduğu sanılmaktadır. Bir aile hastalığı olan hemolitik anemi, kendisini ilk çocukluk çağlarında gösterir.
  • 2. Trombositopenik purpura. Bu, en çok gençlerde görülen genel bir hastalıktır. Yara bere şeklinde cilt kanamaları ve burunda, diş etlerinde ve dölyolunda meydana gelen kanamalarla belirir. Bu tıp purpura kandaki trombositlerin yetersizliğinden ve kanama süresinin uzamasından ileri gelmektedir. (Normal kan pıhtılaşması için kandaki trombositlerin yeterli derecede olması gereklidir.)
  • 3. Hypersplenism. Bu, dalakta görülen çeşitli düzensizliklerin genel bir sınıflandırılmasıdır. Bunlar arasında kan hücrelerini lüzumundan fazla yok etmekte olan dalağın çalışması da gelmektedir. Bu sınıflamada altı ile sekiz arası normal durumlar bulunmaktadır.
  • 4. Dalak tümörleri. Habis tümörler, selim tümörler veya kistler dalakta çok nadir de olsa rastlanan olaylardır.
  • 5. Orak hücresi anemisi. Bu, özellikle zencilerde rastlanan irsi bir anemidir. Kırmızı kan hücrelerinin bazılarının orak biçiminde olduğu tespit edilmekle bu hastalığın teşhisi konmuş olur.
  • 6. Gaucher hastalığı. Bu, dalağın anormal derecede büyümesinden ileri gelen kronik bir aile hastalığıdır. Genellikle genç kadınlarda rastlanır.
  • 7. Cooley anemisi veya Akdeniz anemisi. Bu hastalık çocukluk çağlarında kendisi gösterir. Belirtileri büyümüş ve katılaşmış bir dalak ve deforme olmuş kırmızı kan hücreleridir. Röntgen filminde kemiklerde de anormal karakteristiklere rastlanır.
  • 8. Dalak kopması. Bu, dalağın karın bölgesine genellikle bir kaza sonucu indirilen şiddetli bir darbe ile meydana gelir. Dalak kopmasıyla şok, kanama belirtileri ve karın bölgesinin sol üst kısmında sancılar meydana gelir.

Dalak Alınırsa Ne Olur?
Dalak hayati bir organ değildir, bu nedenle alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Kişi dalağın alındıktan sonra da hayatına devam eder. Dalak alındıktan sonra dalağın görevlerini lenf dokusu sistemi üstlenir. Dalak alınmasının sakıncaları arasında hastaların enfeksiyonlara karşı daha zayıf kalması yer alır.

Dalak alındıktan sonra üst solunum yolu hastalıklarına karşı daha çok dikkatli olmak, pnömokok, hemofilus, meningekok ve grip aşılarını her sene yaptırmak gerekir. Aksi durumda ölümcül risk söz konusu olur. Çünkü kapsüllü bakterilerin neden olduğu enfeksiyon dalağı olmayan kişilerde ciddi bir risk oluşturur.
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال